Kodėl verta valgyti avokadus? | Mitybos planas
Asmeninis mitybos planas

Kodėl verta valgyti avokadus?

Avokado sudėtis
Avokado sudėtis. Avokadas turi 265 kilokalorijas

Bene visuose mitybos planuose ir sveikos mitybos patarimuose, kuriuos gali rasti, yra minimi avokadai. Šie vaisiai pasižymi ypatingu vitaminų ir  maisto medžiagų kiekiu ir drąsiai galėtume juos pavadinti vitaminų ir mikroelementų bomba. Avokaduose gausu vitaminų (11 rūšių) ir mineralų (14 rūšių), tai pat yra baltymų (nuo 0,4 iki 4,4%), angliavandenių (iki 10%) ir gerųjų riebalų (iki 32%). Tad, kaip ir kada juos valgyti, kad įsisavintume visą vaisiaus teikiamą gėrį?

Kaip ir kada valgyti avokadus

Avokadai skinami pilnai neprinokę, todėl ir parduotuvėse dažnai randame nesunokusių avokadų. Neprinokę jie kieti, o paspaudus nelieka duobutės. Pats metas avokadus valgyti – kai paspaudus jaučiasi minkštumas. Jei vis dėlto nusipirkote neprinokusį – palaikykite avokadą dieną, ar dvi kambario temperatūroje ir jis prinoks. O jeigu avokadas taip ir neprinoks, reiškia, kad avokadų derlius buvo nuimtas per anksti ir šio derliaus avokadai neturi visų maistingųjų savybių. Paruoštą valgymui vaisių reikia suvartoti kuo greičiau, nes jis greitai pajuoduoja ir sudžiūsta. Dėl nemažo kiekio naudingųjų medžiagų, jie greitai praranda šlapumą, nes tos medžiagos pasišalina. Pačios vertingiausios avokadų rūšys yra tamsiai žalios spalvos ir grublėtos odelės.

Naudingosios avokado savybės

Avokadas padeda atkurti pažeistą odą ir plaukus. Jis netgi kovoja su smulkiomis raukšlelėmis, todėl puikiai tinka veido kaukėms. Galima avokadą naudoti ir kaip profilaktinę priemonę prieš burnos vėžį. Nors vaisius gana kaloringas (100 g – 160 – 200 kcal) ir riebus, jis puikiai tiks ir padės besilaikant dietos, nes jis tirpdo „blogųjų“ riebalų perteklių. Tris ketvirčius šio vaisiaus sudaro mononesotieji (gerieji) riebalai omega-9. Avokaduose esantys riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir padeda apsisaugoti nuo įvairiausių širdies ligų. Jame gausu maistinių skaidulų, o suvalgę vidutinio dydžio avokadą, gausite beveik pusę dienos normos rekomenduojamo mažiausios kiekio maistinių skaidulų. Avokaduose gausu vitaminų: A, B1, B2, B6, C, D, E, G, K, daug kalio, kalcio, geležies, taip pat karotino, biotino ir lecitino. Vaisiuje daug augalinės kilmės baltymų ir beveik nėra cukraus, taigi avokadas neabejotinai – puikus maistas visiems.

Daug kas paragavęs tinkamai neparuošto avokado, tikina, kad jos skonis lyg muilo, ar kad jis išvis šlykštus. Tačiau prie šio vaisiaus reikia priprasti. Todėl netgi patariama kūdikių maistelį daryti su avokadais, vietoje pirktinių tyrelių. Taip nuo pat mažens priprantama prie jo skonio ir avokadas tampa mėgstama mitybos dalimi. Avokadais gardinkite pilno grūdo duonos sumuštinius, gaminkite gvakamolę ir dėkite jo į salotas. Juk avokadas – vaisių karalius.