Nori numesti svorį? – pirma mityba ir tik tada sportas | Mitybos planas
Asmeninis mitybos planas

Cholesterolį mažinanti dieta

Cholesterolio mažinimo dieta
Cholesterolio mažinimo dieta

Blogasis cholesterolis – didžiulė grėsmė organizmui. Nuo jo gali išsivystyti širdies ir kraujagyslių  ligos, kurios labai dažnai baigiasi liūdnai. Su cholesterolio pertekliumi organizme susiduria vis jaunesni žmonės, taigi tai tampa vis didesne problema. Taigi, jei turite padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, ši dieta būtent jums. Ji padės sureguliuoti cholesterolio pusiausvyrą ir atitolinti grasinančias ligas.

Dietos taisyklės

Svarbu vartoti kuo mažiau riebaus maisto, o gyvulinius riebalus keisti augaliniais. Mėsa racione turo būti tik liesa, taip pat reikalingos ankštinės daržovės ir žuvis. O pieno produktai taip pat galimi tik liesi. Per dieną kelis kartus galite valgyti grūdų produktų, įvairių kruopų, duonos, taip pat bulvių, vaisių, daug šviežių ir raugintų daržovių. Suvalgykite tiek maisto, kad kūno svoris būtų normalus (tinkamas KMI indeksas), kitaip tariant su maistu gaunamos energijos kiekis neturi viršyti sueikvotos energijos kiekio.

Racionas

Mėsa
  • Valgykite tik liesą mėsą, kurią galite virti, kepti ar troškinti su kuo mažiau riebalų.
  • Vištieną ir kalakutieną valgykite be odos.
  • Vietoje mėsos dažniau rinkitės žuvį, ankštines daržoves (pupeles, žirnius)
  • Venkite virtų ir rūkytų dešrų, dešrelių, nes jose neįprastai daug riebalų.
Pieno produktai
  • Rekomenduojamas liesas pienas, kefyras, rūgpienis.
  • Galima liesa varškė, ar varškės sūris
  • Atsisakykite riebių fermentinių sūrių
Riebalai
  • Maistui vartokite tik augalinius aliejus (saulėgrąžų, alyvuogių, rapsų, sėmenų)
  • Jokio sviesto ir margarino, majonezo, grietinės.
  • Salotas gaminkite su citrinos sultimis ir alyvuogių ar sėmenų aliejumi.
  • Kuo dažniau valgyti virtą ir troškintą maistą, o rečiau – keptą.
  • Venkite bulvių traškučių ir kitų riebių sūrių skanėstų.
Konditerijos gaminiai
  • Kuo rečiau valgyti pyragaičius, sausainius, saldainius ir kitus kepinius, kurių sudėtyje dažnai yra daug riebalų,  dažniausiai hidrintų, kurie yra labai pavojingi sveikatai.

Kuo mažiau vartosite riebių produktų, tuo greičiau susibalansuos cholesterolio kiekis kraujyje. Atsisakę kenkiančių produktų ir jausitės geriau ir būsite sveikesni, tad pirmyn!