Kokio maisto turėtumėte vengti patirdami stresą? | Mitybos planas
Asmeninis mitybos planas

Kokio maisto turėtumėte vengti patirdami stresą?

Ką valgyti patiriant stresą?

Ką valgyti patiriant stresą? Šiais laikais stresas dažnas mūsų kasdienio gyvenimo palydovas. Daugybė darbų, šeima, vaikai, mokslai – viskas sukelia daugiau ar mažiau streso. Stresą itin sunkiai išgyvena vadinamieji „emociniai valgytojai“, nes vos užklupus sunkumams puola valgyti viską, kas pakliūna po ranka. Tačiau patiriant nerimą, svarbus ne tik suvalgomo maisto kiekis, bet ir jo rūšis. Kad stresą sumažintumėte iki minimumo, o ne paaštrintumėte, derėtų atsisakyti kai kurių produktų. Kokių – sužinosite paskaitę straipsnį.

Produktai su daug cukraus

Vis dar klaidingai manoma, kad suvalgius daugybę saldumynų stresas sumažės. Iš tiesų, yra visai priešingai: didelis cukraus kiekis sukelia apsunkimą ir prastina nuotaiką. Patartina vengti: pyragėlių, spurgų, ledų, šokoladinių batonėlių. Suvalgius šių produktų, kraujyje staigiai pakyla cukraus kiekis ir taip atsitikus dažniausiai imi jaustis pavargęs ir irzlus. Jei jaučiate stresą, cukrus tik blogina padėtį. Jau nekalbant apie rafinuotą cukrų, kuris pakelia kordisolio (streso hormono) lygį, o jis tik dar padidins nerimą, susilpnins imuninę sistemą ir pridės kelis kilogramus. Ką tuomet valgyti? Patiriant stresą ir norint ko nors saldaus, bandykite suvalgyti pora gabalėlių juodojo šokolado, ar juodojo šokolado su migdolais. Tamsus šokoladas turi antioksidantų, kurie suteikia raminamąjį poveikį, taip jis pat turi magnio, kuris padeda kovoti su nuovargiu. Kitas tinkamas pasirinkimas yra mėlynės, arba šilauogės. Jos turtingos skaidulų ir antioksidantų padedančių kovoti su stresu.

Perdirbtas maistas

Kai gyvenimo tempas toks greitais, dažnai sunku išvengti perdirbto maisto. Aišku, visada geriau pavalgyti, negu būti tuščiu skrandžiu, tačiau svarbu atsiminti, kad perdirbtas maistas dažniausiai pilnas rafinuoto cukraus (keliančio streso hormonų kiekį kraujyje), konservantų, druskos ir blogųjų riebalų. Taigi galima sakyti, kad prisotinsite organizmą bevertėmis kalorijomis, kurios suteiks laikiną sotumą, bet nepadės išspręsti jaučiamo streso. Derėtų vengti: sausainių, bulvių ir kitų traškučių, greito maisto. Toks maistas privers jus jaustis apsunkusiais ir pavargusiais. Jei jau patiriate stresą, turbūt organizmas ir taip nefunkcionuoja tinkamai, taigi negalima apkrauti jo dar labiau. Tam, kad pamaitintumėte kūną ir padėtumėte jam susitvarkyti su stresu, geriausia rinktis keptą orkaitėje, ar garuose ruoštą lašišą, ruduosius ryžius, avinžirnius, liesą mėsą. Šie produktai yra „draugiški“ jūsų skrandžiui.

Maistas su daug druskos

Druska taip pat, toli gražu, nėra geriausias streso gydytojas. Druska gali jūsų organizme sulaikyti skysčius, kurie privers jūsų širdį dirbti greičiau, pakels kraujospūdį ir padidins nerimą. Jau neminint to, kad druskingo maisto pavalgę tapsite apsunkę. Maistas su daug druskos taip pat mažina organizmo kalio atsargas, o kalis labai svarbus darniems nervų sistemos procesams. Avokadai ir migdolai savo sudėtyje turi daug magnio, kuris padeda kovoti su pervargimu ir streso keliamais galvos skausmais. Tad pajutus stresą, valgykite migdolus, avokadus ir pajusite, kad teigiamai reaguoja ne tik virškinimo, bet ir nervų sistema.

Taigi, susidūrę su stresu atsiminkite kad nesate šiukšlių dėžė: neimkite kimšti ledų, picų ir saldainių, kurių prisivalgę ne tik jausitės dar labiau apsunkę ir liūdni, bet ir pakelsite streso lygį į patį aukščiausią lygmenį. O pasirinkus tinkamą maistą efektą pastebėsite tuojau pat – tiek virškinimo, tiek nervinė sistema veiks darniau. Kokybiškas maistas – pirmas žingsnis padedant kovoti su stresu. Tad neleiskite stresui užteršti jūsų įpročių – jei norite jaustis kokybiškai, valgyti taip pat reikės kokybiškai.