Kuri makaronų rūšis pati vertingiausia? | Mitybos planas
Asmeninis mitybos planas

Kuri makaronų rūšis pati vertingiausia?

Makaronų rūšys
Makaronų rūšys

 

Esi tikra (-s) makaronų mėgėjas? Negali įsivaizduoti savo raciono be spagečių su mėsa ar šiaudelių su Bolonijos padažu? Tuomet esi tikras angliavandenių mėgėjas. Tačiau tai visiškai suprantama. Juk makaronai, iš pažiūros, labai paprastas maistas, o pagardinus juos padažais, mėsa, žuvimi, sūriu ar daržovėmis, tampa tikru gurmanišku patiekalu. Tačiau, kokius makaronus vertėtų rinktis, kad jie džiugintų ne tik skonio receptorius, bet ir nekenktų kūno linijoms? Straipsnyje į šį klausimą ir atsakysime.

Minkštųjų rūšių kviečių makaronai

Įprasti kvietiniai makaronai yra gana dažnas maistas ant mūsų stalo. Iš minkštųjų kviečių pagaminti makaronai, nors ir yra skanūs ir pamėgti, nėra pats geriausias pasirinkimas. Tokie makaronai turi glitimo, yra nemažai apdoroti ir praradę beveik visas naudingąsias medžiagas, skaidulas ir vitaminus. Tačiau kad ir kokie jie bebūtų skanūs, dažniausiai valgant tokius makaronus sunku pajausti sotumą, o netgi jį pajutus, ilgam sotus neliksi – netrukus vėl norėsis valgyti. Taigi, galima sakyti, kad valgant tokius makaronus gausi ne naudingų skaidulų ir energijos visai dienai, o tik užkimši skrandį nereikalingų kalorijų „bomba“. Todėl minkštųjų kviečių makaronų rinktis nederėtų, jei lieknėji ar vengi didžiulio angliavandenių kiekio.

Kietagrūdžiai ir pilno grūdo makaronai

Lietuvoje vis dar dažnai yra painiojamos dvi skirtingos makaronų rūšys: kietagrūdžiai ir pilno grūdo. Kietagrūdžių kviečių miltai gaunami iš tam tikros kviečių rūšies, o pilnagrūdžiai – juos apdorojant tam tikru būdu. Lietuvoje kietagrūdžiai kviečiai neauga, nes jiems reikalingas šiltesnis klimatas. Tačiau parduotuvėse galima rasti kokybiškų itališkų makaronų, kurie dažniausiai ir yra pagaminti iš kietagrūdžių kviečių. Tokie makaronai žymiai geresnis  pasirinkimas, nei minkštųjų kviečių miltų makaronai. O pačiais sveikiausiais galima būtų pavadinti pilno grūdo makaronus, kurie gaminami specialiu būdu. Tinkama ir jų rūšis, ir apdorojimo būdas, kurio metu neprarandamos naudingosios medžiagos.

Makaronai be glitimo

Vis dažniau pabrėžiant blogą gliuteno įtaką mitybai, skatinama jo atsisakyti. Teigiama, kad gliutenas daro žalą virškinimo sistemai, medžiagų apykaitai ir bendrai žmogaus sveikatai. Kadangi įprasti makaronai turi nemažai gliuteno, yra siūloma alternatyva makaronų mėgėjams netoleruojantiems gliuteno ar tiesiog norintiems jo atsisakyti – makaronai be gliuteno. Įvairių šalių makaronų gamintojai gali pasiūlyti gausybę alternatyvų: grikių makaronai, kukurūzų makaronai, raudonųjų lęšių makaronai, ryžių makaronai ir kiti. Tokie makaronai ne tik pasižymi unikaliu skoniu ir sudėtimi be gliuteno, bet ir gausybe maistingųjų skaidulų ir medžiagų, kurių nerastumėte kitose įprastų kvietinių makaronų sudėtyse.

Taigi tik nuo jūsų pasirinkimo priklauso, kuriuos makaronus valgysite. Jie visi skanūs, tačiau vertėtų atsiminti, kad ne visi maistingi ir naudingi sveikatai. Jei lieknėjate, geriausiai rinkitės pilno grūdo, ar kietagrūdžių kviečių makaronus, o jei norite dar sveikesnio varianto – kitų kruopų makaronus be gliuteno. O  jeigu dar tokių nebandėte – išbandykite, ir galbūt jie jums patiks dar labiau, nei įprasti.